Caviamysterie in de hoofdstad opgelost

Elk jaar worden er tientallen cavia’s gevonden die zijn vastgespijkerd aan bomen in het centrum van Amsterdam. Onderzoeksjournalist Maarten Mosselman nam het op zich om de onderste steen boven te krijgen, “enough is enough” zucht de dierenliefhebber. Vandaag onthult hij zijn weerzinwekkende vondsten. Ook aan de andere kant van de Oceaan valt het speurwerk van Mosselman op, Woodward en Bernstein reageerden met “Watergate was hier niks bij.”

De Sherlock Holmes van de Lage Landen ziet er voldaan uit. Hij was maanden met de zoektocht bezig: “ik heb nauwelijks geslapen.” Vorige week vrijdag kwam de ingeving waar hij op zat te wachten: “alle cavia’s hingen in de buurt van het hoofdkantoor van het NRC Handelsblad op Rokin 65, dat kon toch geen toeval zijn?” En dat bleek ook geen toeval te zijn. Tijdens een nacht lang posten in de buurt zag hij het eindelijk gebeuren. Een kale witte man van een jaar of 50 met een gezet postuur loopt het hoofdkantoor uit, opent zijn tas en haalt een cavia tevoorschijn. Met de vingervlugheid van een geoefende goochelaar spijkert hij de cavia vast aan de boom en loopt richting de trambaan. “Ik herkende hem gelijk, het was columnist Jan Kuitenbrouwer.”

image1[1627]
Jan Kuitenbrouwer
Zelf ontkent de columnist zijn betrokkenheid in alle toonsoorten. Tot grote hilariteit van Kuitquotes, een Twitteraccount dat alle uitspraken van Kuitenbrouwer haarfijn en betrouwbaar publiceert. Volgens de beheerder van de pagina heeft de columnist gezegd dat hij vroeger met de hele redactie cavia’s aan bomen spijkerde maar dat vandaag alleen Willem Heck en Peter Vandermeersch nog van de partij zijn bij dit pleziertje.

“Caviaspijkeren” zoals het bij de kwaliteitskrant heet, hoort bij de mores van de organisatie. Het is echter een uitstervende traditie omdat de krant buitenproportioneel veel vegetariërs aanneemt die weigeren om mee te doen. “Die quinoa-etende millennials zijn een plaag”, aldus een zichtbaar aangeslagen Kuitenbrouwer.

Politiek geschokt

Vanuit Den Haag klinken geschokte reacties. “Onze prachtige hoofdstad is net een museum, daar spijker je geen cavia’s aan bomen”, zegt fractievoorzitter Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. “Het is funest voor de sfeer. Als je dan tóch cavia’s aan bomen wil spijkeren doe dat dan naast postmodernistische gruwelen zoals het Paleis van Justitie op het IJdock.”

Paleis van Justitie te Amsterdam
Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer is verbolgen: “Enorm zonde. Cavia is verrukkelijk, vooral wanneer deze is gebakken in een goede laag boter.”

Kamervragen

Denk-leider Tunahan Kuzu gaat kamervragen stellen, hij kreeg vanuit zijn omgeving signalen dat er meer allochtone cavia’s door NRC-werknemers aan bomen worden gespijkerd dan autochtone. Dit is volgens de fractievoorzitter “het zoveelste bewijs dat Nederland doordringt is van discriminatie.”

BN’ers van slag

Peter R. de Vries is van slag en laat via zijn woordvoerder weten dat hij “niet slaapt tot alle details over dit vreselijke leed in de publiciteit zijn gekomen.” Ondertussen leest hij af en toe de krant (niet de NRC natuurlijk) en is hij voor een paar duizend euro per uitzending beschikbaar als expert om aan te schuiven bij alle programma’s waar Sylvana Simons niet aanwezig kan zijn.

Radicalisering

Deradicaliseringsexpert Abu Caviya stelt dat het slecht gaat met de caviagemeenschap in Nederland door de gebeurtenissen in de hoofdstad. “Er zijn cavia’s die eraan denken om af te reizen naar Amsterdam om daar hun broeders en zusters bij te staan.”

President Mark Rutte heeft laten weten dat alle cavia’s die naar Amsterdam afreizen “beter daar kunnen overlijden.”

 

*Dit verhaal bevat satire, echt heel veel satire, eigenlijk alleen maar satire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s